top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣύλλογος Εργαζομένων Π.Φ.Υ. Θράκης

Δελτίο τύπου "Ακτινολογικό Αλεξανδρούπολης"



Πρόσφατα αναδείξαμε και επισημάναμε το πρόβλημα που προέκυψε με το ακτινολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης. Με υπεύθυνη και τεκμηριωμένη θέση παρουσιάζουμε πλέον το μείζον αυτό ζήτημα στην τοπική κοινωνία, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση μιας ποιοτικής, ισότιμης και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης τα τελευταία δύο έτη έχει εξοπλιστεί με ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η κίνηση αυτή συνάδει με τον σχεδιασμό για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών στην ΠΦΥ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: Ψηφιακό μαστογράφο και ακτινολογικό. Επίσης, διαθέτει μετρητή οστικής πυκνότητας και ορθοπαντογράφο, στα οποία αναμένεται η άδεια από το Δημόκριτο.



Στο τμήμα εργάζονται μια ακτινολόγος και μια χειρίστρια, της οποίας τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η συνταξιοδότησή της. Καθημερινά εκτελούνται πάνω από 50 ακτινογραφίες, με παραπομπές από ιατρούς του Κέντρου Υγείας αλλά και ιδιώτες. Οι υπάρχουσες ακτινοδιαγνωστικές παροχές, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα είναι ελλιπείς, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από τον προαναφερόμενο εξοπλισμό.



Από τις επαφές που είχαμε με τους εργαζόμενους προκύπτει η αναγκαιότητα της στελέχωσης του τμήματος. Για να εκμεταλλευτεί το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης στο έπακρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό χρειάζονται 4 εργαζόμενοι( 2 Τ.Ε. και 2 Δ.Ε. χειριστές). Όπως προαναφέραμε υπάρχουν 4 διαφορετικά ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργεί ένας εργαζόμενος ταυτόχρονα τέσσερα μηχανήματα. Σημαντική παράμετρος είναι και η πρόνοια για την εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα, σε συνεννόηση με τις προμηθεύτριες εταιρίες.



Με τα υπάρχοντα στοιχεία για την ζήτηση υπηρεσιών υγείας στην ακτινοδιαγνωστική, σε συνδυασμό με την κάλυψη των θέσεων, αναμένεται η αύξηση της επισκεψιμότητας και η ενδυνάμωση του ρόλου του Κέντρου Υγείας. Η πρώτη κίνηση με την προμήθεια του εξοπλισμού έχει γίνει, το δεύτερο βήμα, είναι η στελέχωση. Τονίζουμε ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών, δημιουργεί και την ανάγκη ύπαρξης και δεύτερου ακτινολόγου. Κρίνεται αναγκαία για την έγκαιρη διάγνωση, για την διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων (υπερηχογράφημα μαζί με την μαστογραφία) και την μείωση των χρόνων αναμονής. Ας μη ξεχνάμε και το φιλόδοξο πρόγραμμα πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”. Σε δεύτερο χρόνο, ακολουθώντας την αύξηση των εξετάσεων μπορεί να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης έχει γνωστοποιήσει το θέμα στην 4η Υ.Π.Ε., ζητώντας αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Αναγνωρίζοντας την επένδυση που έχει γίνει, αγωνιούμε για την εκμετάλλευση αυτής, προς όφελος του πληθυσμού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και όλου του νομού. Είναι οξύμωρο, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας να μένει παροπλισμένος σε μια ακριτική περιοχή. Επένδυση ενός σεβαστού ποσού, να μην αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς, στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι άδικο να πληρώνουν από το υστέρημά τους οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα.




Για το Δ.Σ.



Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Τζεϊρανίδης Βλαδίμηρος Μπακιρτζίδου Κωνσταντία



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page